UILEN

In het voorjaar van 2016 zijn we begonnen met de controle van de nestkasten van uilen en torenvalken in onze gemeente. In het verleden is dat jaren door Kees van Limpt gedaan. In eerste instantie zijn we begonnen met 10 vrijwilligers. Inmiddels is de werkgroep aardig gegroeid en zijn er 4 verschillende groepen ontstaan; voor elk dorp binnen de gemeente een.

Regelmatig komen er meldingen binnen van mensen die het vermoeden hebben dat ze een uil in de buurt hebben. In zo’n geval wordt er een tijdje geobserveerd en een erfscan gemaakt. Aan de hand van uitwerpselen en braakballen kan de conclusie worden getrokken of er daadwerkelijk een uil in de omgeving leeft en met de erfscan wordt gekeken of de plek in totaliteit geschikt is als broedplek. We kijken dan ook waar in de omgeving al nestkasten aanwezig zijn. Willen we een nieuwe nestkast ophangen moet die namelijk niet te dicht bij een andere nestkast hangen. Als de locatie geschikt is wordt er door ons een nestkast opgehangen.

Sommige nestkasten worden door Brabants Landschap gratis beschikbaar gesteld, dit is afhankelijk voor wat voor soort uil het is. Deze kasten worden door ons ook kosteloos opgehangen. Andere kasten worden weer door onze vrijwilligers gemaakt, daarvoor vragen wij een kleine onkostenvergoeding. Als er een nestkast hangt is het nog niet zeker dat er een uil of torenvalk in gaat nestelen. Er zijn voorbeelden waar een nestkast pas na 7 jaar voor het eerst werd bewoond. Het gebeurt ook vaak dat er andere vogels in de nestkasten broeden zoals kauwen, holenduiven, spreeuwen of koolmezen. Deze laten we dan uiteraard ook hun gang gaan, want broedende vogels mogen en willen we niet storen.

In het voorjaar controleren we de nestkasten. Als er broedgevallen aanwezig zijn wordt hier een aantekening van gemaakt en na enkele weken komen we terug om de vogels te ringen. Dat ringen mogen we niet zelf, dat wordt gedaan door iemand die daar bevoegd voor is. Tijdens de controle kijken we ook of er kasten gerepareerd, vervangen of schoongemaakt moeten worden. Dat gebeurt ook door ons.

Alle legselgegevens worden geregistreerd en doorgegeven aan Brabants Landschap. Aan de hand van deze gegevens maken zij een jaarverslag waarvan de gastgevers er ook een krijgen.

Voor meer informatie over deze werkgroep of interesse om aan te sluiten kunt u contact opnemen met de coördinator: