• << Terug

  Werkgroep vogelkijkhutten

  Door Ruud van Cuijk, 2019-09-16 12:33:04, gewijzigd door Ruud van Cuijk op 2019-09-16 13:02:39
  Vogelkijkhutten werkgroep: In Nederland staan honderden vogelkijkhutten. Je vindt ze allemaal op https://vogelkijkhut.nl/. Foto’s van de hut en omgeving geven je een goed inzicht van de mogelijkheden ter plekke. Sommige zijn prima geschikt voor vogelfotografie. Met de vermelding van de actuele waarnemingen weet je direct wat je kunt verwachten.

  Ook in onze gemeente Reusel de Mierden zijn 2 vogelhutten en een vogelkijkscherm aanwezig, namelijk in de Reuselse Moeren “de Kiekkaaste” en “de Chalet” eigendom van Staatsbosbeheer en het vogelkijkscherm in het Beleven eigendom van Brabants Landschap.

  Binnen de Natuur- en (weide)vogelvereniging Reusel de Mierden is een werkgroep die onderhoud pleegt aan deze voor publiek toegankelijke hutten, zoals ook afgelopen zomer een wespennest in een van de vogelhutten. Met beschermend kleding en een bijenkap werd het nest vakkundig weggehaald door leden van de werkgroep.

  Het vogelkijkscherm in het Beleven

  Dit natuurgebied bestaat pas sinds 2008. Over een oppervlakte van 85 hectare werd de met mest verzadigde bodemlaag verwijderd: 120.000 m3. Daardoor kwamen 2 vennen tevoorschijn die 100 jaar geleden waren dichtgegooid. Ze worden omringd door bloemrijk grasland. Vogels ontdekten al snel het nieuwe leefgebied. Zowel watervogels (geoorde fuut, slobeend) als weidevogels (kievit, wulp). Om in alle rust te kunnen genieten van deze vogels is er een vogelkijkscherm gebouwd. Rond de vennen liggen nog ouderwets veel zandpaden. Ze worden omringd door breed uitgegroeide bremstuiken, waaruit de geelgors zijn weemoedige lied zingt.

  De werkgroep wordt gecoördineerd door Noud de Bresser, voor contact kijk op onze website www.weidevogelvereniging.nl