• << Terug

  Werkgroep Opschoondag en Natuurwerkdag

  Door Ruud van Cuijk, 2019-09-16 12:35:21, gewijzigd door Ruud van Cuijk op 2019-09-24 15:23:46
  Natuurwerkdag 2018 Dankjewel voor jullie inzet: Natuurwerkdag 2018 was een succes! Dankzij jullie hulp heeft het landschap een opknapbeurt gehad. Met alle vrijwilligers hebben we gewerkt voor het behoud en onderhoud van natuur en landschap. Op de 18de Natuurwerkdag is een record behaald, 15.800 vrijwilligers en 600 locaties door heel Nederland. Daarmee is er een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit van onze groene omgeving. Ook in Reusel de Mierden werd met 20 vrijwilligers gewerkt op de Groote Cirkel en werd de faunapassage opgeknapt.

  Vele handen maken licht werk!

  Natuurliefhebbers welkom!

  Eind 2012 is in Reusel in het kader van natuurontwikkeling ruim 20 hectare bos binnen de Groote Cirkel (onderdeel van de Peelse Heide) volledig omgevormd naar een open heidelandschap. Hiermee maakt deze cirkel (met een omtrek van ruim 1,5 km) nu onderdeel uit van de natuurlijke verbinding  tussen de Reuselse Moeren, de Kroonvennen (Bladel)  en de natuurbrug over de A67/E34 naar België. Verschillende leefgebieden van de Gladde slang zijn hiermee weer verbonden en uitgebreid waardoor genetische uitwisseling tussen verschillende populaties weer mogelijk is. Vele andere waardevolle diersoorten liften mee op de inmiddels gerealiseerde inrichtingsmaatregelen. 

  In de nu opkomende heide zijn veel jonge zaailingen van berk en den ontkiemd.  Om de heideontwikkeling een goede kans te geven is het van belang om de zaailingen op korte termijn handmatig te verwijderen. Wij nodigen u dan ook van harte uit om onder begeleiding van enkele leden van onze Natuur- en (weide)vogelvereniging een bijdrage te leveren aan deze werkzaamheden tijdens de Natuurwerkdag 2018. Gedurende deze dag kunnen wij u alles vertellen over de vogels die u ter plekke hoort en ziet.

  Lijkt het u wat om gezellig samen met ons onze natuur een handje te helpen? Meld u zich dan bij voorkeur aan op de landelijke website www.natuurwerkdag.nl Neem ook gerust een goede bekende/ buur of bijvoorbeeld uw kind(eren) mee. Vele handen maken licht werk! Wij maken er een gezellige dag van!

  Voor meer informatie mag u ook contact opnemen met Piet Peijs 06-21632569

  Historisch bericht 

  Groote Cirkel en Kleine Cirkel

  Vanaf de jaren dertig vorige eeuw moest de Peelsche heide plaats maken voor bos met wegen. Burgemeester Willekens zou zich door een van zijn ambtenaren hebben laten inspireren over het lijnenspel rond de Champs-Élysées. Ter plaatse zette hij samen met de boswachter met een touw de cirkels uit. En zo ontstond er een kopie van een stukje Parijs in het Reusels buitengebied. De Place de l'Ėtoile als de Groote Cirkel en Place de la Concorde als de Kleine Cirkel. Bij de Kleine Cirkel is de waterscheiding. Het zuidelijk deel van Reusel loopt af naar België, de Schelde. Het noordelijke deel van Reusel loopt af naar de Maas. Vanwege hun opvallende vorm en afmetingen waren de cirkels tijdens de Tweede Wereldoorlog belangrijke oriëntatiepunten voor piloten.