• << Terug

  Amfibieën uit de put

  Door Ruud van Cuijk, 2023-12-08 11:04:29
  Rioleringsbeheerders, stadsecologen en particulieren opgelet! Wist u dat in Nederland bijna een miljoen padden, kikkers en salamanders elk jaar in straatputten belanden? De in het verleden bedachte oplossingen werken vaak onvoldoende. Maar nu is er een goed werkende oplossing voor dit probleem waarmee negen van de tien dieren zichzelf binnen een etmaal uit hun benarde situatie kunnen bevrijden.

  Het probleem van amfibieën in straat- en trottoirkolken is al sinds 2012 bekend. Ook in kelderkoekoeken en leidingputten bij particulieren belanden vaak grote aantallen dieren. In de loop der jaren zijn oplossingen bedacht in de vorm van uitklimvoorzieningen. Hier kleefden echter teveel nadelen aan.

  De oplossing

  Er is nu een amfibieëntrap ontwikkeld die voldoet aan de belangrijkste randvoorwaarden: geen hindering van de waterafvoerende capaciteit én bestand tegen onderhoudswerkzaamheden met kolkenzuigers.
  De trap is eenvoudig te installeren op plekken waar veel dieren in kolken belanden en is beschikbaar voor zowel de rioleringsbeheerders als voor particulieren. En het belangrijkste: de trap werkt prima als uitklimvoorziening. Uit een veldproef met verschillende uitklimvoorzieningen kwam de trap als de meest efficiënte oplossing naar voren. Negen van de tien dieren wisten zich op eigen kracht binnen een etmaal uit hun benarde situatie te bevrijden. 

  Proefopstelling uitklimvoorzieningen, veldproef 2023 (Bron: Raymond Creemers)

  Het protoype is nog verder doorontwikkeld en iets breder gemaakt. De nieuw ontwikkelde uitklimvoorziening kan in de hoek van rechthoekige kolken en putten worden geïnstalleerd. De in stoepranden ingebouwde trottoirkolken zijn een veel voorkomend type kolk. De trap bestaat uit losse elementen van 17 centimeter lengte die in elkaar te klikken zijn. De trap is toepasbaar in nieuwe putten die uit de fabriek rollen, maar ook aan te brengen in reeds bestaande putten. De trap is alleen toepasbaar in putten en kolken met haakse hoeken. Voor platte straatkolken en putten met een ronde afvoer wordt nog gewerkt aan een bruikbare oplossing.

  Meer informatie

  • Gemeenten/rioolbeheerders kunnen de hoektrap bij TBS-SVA bestellen onder ART. NR. 556468 Paddentrap RVP 175. De 17,5 centimeter lange elementen zijn klikbaar.
  • Particulier?De trapjes werken ook prima in rechthoekige kelderputten en waterleidingputten. U kunt de trapelementen bestellen via de webshop van VIVARA natuurbeschermingsproducten.