• << Terug

  Wat eten de Merels in jouw tuin?

  Door Ruud van Cuijk, 2021-12-31 10:22:12
  Sovon Vogelonderzoek Nederland 31-DEC-2021 - Het gaat niet goed met de Merel, een van de talrijkste vogels in ons land. De afgelopen jaren nemen de aantallen gestaag af. In het Jaar van de Merel gaan we op zoek naar oorzaken. Om meer te weten te komen over de invloed van voedsel, start op 1 januari 2022 de Merel- en Bessentelling. Iedereen kan het hele jaar door meedoen.

  De Merel is een van de meest talrijke broedvogels van Nederland. Sinds Merels de menselijke omgeving verkenden als broedgebied, hebben ze zich hier met zeer groot succes op aangepast. Toch neemt de Merel in recente jaren sterk af. Vanaf 2016 zelfs met bijna dertig procent. De recente uitbraak van het usutu-virus speelt hier zeker een rol in, maar er is meer aan de hand.

  Minder groen

  Zo laten Merels in de stad en in de bossen op arme zandgronden al langer een achteruitgang zien. Het is niet goed bekend waarom. Speelt een vermindering van de hoeveelheid groen in de stad misschien een rol en is er daardoor te weinig voedsel beschikbaar? Met de Merel- en Bessentelling proberen we daar meer over te weten te komen.

  Merels houden ook wel van een worm op z'n tijd (Bron: Ab H. Baas)

  Tel je merels

  Iedereen kan meedoen met het onderzoek. Een paar keer per week even in de tuin kijken is al voldoende. Je telt de Merels in je tuin, op het balkon, of in het plantsoen waar je op uitkijkt. Elke week noteer je op onze website het maximum aantal merels dat je tegelijkertijd gezien hebt. En je vinkt aan waar ze van aten. Zaten ze in de sierappel? Wroetten ze in het gazon? Of lieten ze de lijsterbes deze week links liggen? Eenmalig registreer je welke voedselbronnen voor de merel allemaal in je tuin aanwezig zijn, zoals gazon, verschillende soorten besdragende heesters, of fruit.

  Merel op sleedoorn (Bron: Pixabay)

  Merelvriendelijke tuin

  Gedurende heel 2022 kun je wekelijks tellen. De resultaten van de telling geven waardevolle informatie over welke voedselbronnen door het jaar heen belangrijk zijn voor de Merel. De uitkomst van het onderzoek geeft dan ook direct praktische informatie over hoe je je tuin zo merelvriendelijk mogelijk inricht.

  Meer informatie

  • Het Jaar van de Merel is een gezamenlijk project van Sovon en Vogelbescherming Nederland. Kijk op Jaarvandemerel.nl voor meer informatie en om je aan te melden voor de telling.

  Tekst: Sovon Vogelonderzoek Nederland Foto's: Ab H. Baas, SaxifragaPixabay