• << Terug

  Wat is dat voor bizarre rups?

  Door Ruud van Cuijk, 2020-10-22 20:37:35
  De Vlinderstichting 22-OKT-2020 - Het is weer herfst en door de corona zijn veel mensen de bossen in getrokken. Daarbij vinden ze regelmatig rupsen. Nu zijn rupsen erg moeilijk op naam te brengen omdat er zoveel soorten zijn, die ook nog eens verschillende stadia hebben die er allemaal weer anders uitzien. Dat geldt niet voor de rups van de Meriansborstel: die is onmiskenbaar.

  De rups van de Meriansborstel is een zeer opvallende verschijning: groengeel met vier scheerkwasten op de rug en een mooie rode opstekende staart. Het is ook zeker geen zeldzaamheid en juist nu, in het najaar, worden ze veel gezien. Ook dit jaar zijn er al weer erg veel rupsen gemeld op Waarneming en Telmee, en de komende weken zijn de rupsen nog steeds te vinden. De Meriansborstel (Calliteara pudibunda) is namelijk een algemene nachtvlindersoort die verspreid over het land voorkomt, met name op de zandgronden. De vlinder zelf vliegt in voorjaar en voorzomer, maar de vlinders zie je maar weinig omdat deze ’s nachts actief zijn. Wel worden vlinders regelmatig aangetroffen bij lichtvangsten met lamp en laken, in nachtvlindervallen en de zogenaamde LedEmmers. Ook op campings kun je ze vinden als je ’s ochtends vroeg bij de washokken komt waar de hele nacht het licht heeft gebrand.

  Soms vind je een Merainsborstel in het washok van de camping (Bron: Kars Veling)

  Verspreiding van de Meriansborstel vanaf 2000 (grijs) en in 2020 (rood) (Bron: Kars Veling, kaartje NDFF)

  Nu is de rups aanwezig en deze is de afgelopen weken wel veel gezien. Ze zaten al lang in de bomen, maar daar vallen ze niet op. De rupsen zijn nu toe aan verpoppen. Dat doen ze in het strooisel onder de bomen en struiken waar ze als rups hebben gegeten. Nu het harder gaat waaien, worden ze ook door de wind uit de bomen geblazen en onder de bomen kruipen ze weg naar een veilige verpoppingsplek. Ze verpoppen in een dunne zijdeachtige cocon die soms wel gevormd wordt op de waardplant, maar meestal in de strooisel laag. Ze overwinteren als pop en in mei komen de vlinders weer tevoorschijn. De Meriansborstel komt voor in bossen, struwelen, parken en tuinen. De rupsen leven van diverse bomen en struiken, waaronder sleedoorn, meidoorn, berk en gecultiveerde fruitbomen. Vaak worden de rupsen gevonden onder zomereik, die ook veel door de rupsen wordt gegeten. Ook de komende weken kunt u ze nog tegenkomen.

  De rups van de Meriansborstel is onmiskenbaar (Bron: Kars Veling)

  Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting
  Kaartje: NDFF