• << Terug

  Aromatische kruiden in Spreeuwennesten 2020

  Door Ruud van Cuijk, 2020-07-21 12:13:21
  Studie vindt dat aromatische kruiden leiden tot beter ouderschap bij spreeuwen - Biologie - 2020 Voor Europese spreeuwen (Sturnus vulgaris) leidt de aanwezigheid van aromatische kruiden in het nest tot een aantal verbeterde opvoedingsgedragingen, volgens een nieuwe studie. Specifiek, vogels wiens nesten kruiden samen met gedroogde grassen bevatten, waren meer geneigd om hun nesten bij te wonen, vertoonden beter incubatie gedrag voor hun eieren en werden eerder op de dag actief.

  Voor het onderzoek vervingen onderzoekers 36 natuurlijke Spreeuwennesten in nestkastjes met kunstmatig gemaakte nesten. Elk nest behield de vrouwelijke koppeling van de eieren. De helft van de kunstmatige nesten omvatte droog gras en een combinatie van kruiden die veel voorkomt in Spreeuwennesten. De andere helft van de nesten had alleen droog gras. De inbegrepen kruiden waren duizendblad, of duizendblad, (Achillea millefolium); berenklauw (Heracleum spondyleum); koepeterselie (Anthriscus silvestris); zwarte ouderling (Sambucus niger); goutweed (Aegopodium podagraria); en wilg (Salix alba).

  De onderzoekers plaatsten ook een "dummy" ei in elk nest, dat de temperatuur in het nest bewaakte.

  "Ei temperaturen en nestbezoek waren hoger in kruid dan nonherb nesten-vooral vroeg in de incubatieperiode", zegt Caren Cooper, co-auteur van een paper over het werk en een wetenschappelijk medewerker van de afdeling North Carolina State University van Bosbouw en Milieu Middelen.

  "Bovendien daalden de eier temperaturen minder vaak onder de kritieke drempels in nesten met kruiden, en die ouders begonnen hun actieve dag eerder, " zegt Cooper, die ook assistent-hoofd is van het biodiversiteits onderzoekslab in het North Carolina Museum of Natural Sciences.

  Het percentage eieren dat met succes is uitgebroed, was hetzelfde voor zowel de nesten van herb en nesten. Hatchlings in de kruiden nesten vertoonden echter tekenen van zich sneller ontwikkelen in het ei dan hun niet-erfelijke peers, en nestjes in kruiden nesten waren meer succesvol in het verkrijgen van lichaamsmassa na het uitkomen.

  "Hoewel de gegevens aangeven dat deze kruiden het incubatie gedrag op een positieve manier beïnvloeden, is het niet helemaal duidelijk hoe dat gebeurt, " zegt Cooper.

  "Het is mogelijk dat een of meer van de kruiden farmacologische effecten hebben op de ouders", zegt Helga Gwinner van het Max-Planck Instituut voor Ornithologie, die een eerste auteur van het artikel is.

  "We hebben eerder opgemerkt dat jongen uit nesten die rijk zijn aan kruiden verbeterde gezondheidsindicatoren hebben", voegt Gwinner toe. "Spreeuwen selecteren bepaalde kruiden om hun nesten te versieren." Intrigerend is dat sommige van deze kruiden ook in de Volksgeneeskunde worden gebruikt.De bekende sedatieve effecten kunnen het incubatiegedrag beïnvloeden door een hogere nest opkomst te veroorzaken en de blootstelling van eieren aan lage omgevingstemperaturen te verminderen. "

  De studie benadrukt het belang van de broed omgeving voor het ontwikkelen van nestvogels en de wijsheid van aviaire ouders.

  "Gebruik van vluchtige kruiden wordt bij veel soorten waargenomen, " zegt Cooper. "Meer recentelijk zijn vogels ook begonnen met het opnemen van menselijke objecten in hun nesten, waarvan de voordelen en schade nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden."