• << Terug

  Kleine weerschijnvlinder na tien jaar weer gezien

  Door Ruud van Cuijk, 2021-09-21 10:48:18
  De Vlinderstichting 16-SEP-2021 - De grote weerschijnvlinder is een inheemse soort die de laatste jaren op steeds meer plekken wordt gezien. Zijn broertje de kleine weerschijnvlinder komt niet in ons land voor, behalve een enkele maal als zwerver. Afgelopen juni is er voor het eerst in tien jaar weer één gezien, in Limburg.

  De kleine weerschijnvlinder vliegt in bosrijke rivierdalen bij rivieroevers en op open plekken en paden in lichte en open, vochtige loofbossen met ratelpopulieren op vrij voedselrijke grond. De vlinders leven voornamelijk hoog in de bomen. Zij komen naar beneden om te drinken van rottend materiaal, mest, overrijpe vruchten of vocht van de grond. Vooral de mannetjes kunnen met behulp van een oude, stinkende kaas naar beneden worden gelokt. De kleine weerschijnvlinder lijkt op de grote weerschijnvlinder, maar is daarvan te onderscheiden door de opvallende oogvlek met een oranje rand. De kleine weerschijnvlinder is in de twintigste eeuw slechts enkele malen waargenomen in Zuid-Limburg en Gelderland. In 1994 werden twee zwervers waargenomen: één in Simpelveld en één in de Millingerwaard. In 2011 is de kleine weerschijnvlinder gezien bij de ENCI-groeve in Maastricht, en in juni dit jaar dus deze vlinder bij Slenaken.

  De kleine weerschijnvlinder die in juni 2021 langs de Gulp in Limburg werd gezien (Bron: Marjolein van Sintmaartensdijk-Mijnsbergen)

  Kleine weerschijnvlinder in Hongarije. De blauwe gloed en de oogvlek met een oranje rand zijn mooi te zien (Bron: Kars Veling)

  Volgend jaar eind juni maar eens gaan picknicken langs de Gulp met een lekker stuk Limburgse kaas, want daar zijn ook zij dol op.

  Tekst: José Kok, De Vlinderstichting
  Foto’s: Marjolein van Sintmaartensdijk-Mijnsbergen; Kars Veling