• << Terug

    Zaadbommen zijn erg populair

    Door Ruud van Cuijk, 2019-09-10 15:48:27
    Zondag 8 september 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Zaadbommen met wilde bloemen zijn erg populair. Maar nu zijn de bolletjes met zaden helemaal niet zo goed als we denken omdat ze vaak een verkeerd zadenmengsel bevatten.

    Zo worden zaden van zeldzame plantensoorten bewaard

    Veel zaden die in de zaadbommen gebruikt worden zijn vaak niet authentiek. Veel zaden van planten zoals de korenbloem komt wel van nature voor in Nederland, maar wordt vaak opgekweekt in Tsjechië of zelfs buiten Europa. Bij het kweken wordt vaak geselecteerd op grote mooie bloemen en dat is wat mensen graag zien. Uitgezaaid in Nederland kunnen deze inteelt soorten zich mengen met de authentieke soorten waardoor natuurlijke (Nederlandse) genen dreigen te verdwijnen.

    Uitheemse en niet zaaddragende soorten

    Probleem is ook dat veel zaden in de zaadbommen zelfs geen inheemse soorten zijn maar exoten. Soorten zoals Phacelia, een Noord-Amerikaanse bloem komt van nature helemaal niet in Nederland voor maar wordt vaak toch aan de zaadbommen toegevoegd. Door het snel opkweken van grote en mooie bloemen voor de zogenaamde Honey Highways krijg je inteelt en verdwijnen de natuurlijke genen van de bloemen waaronder bijvoorbeeld het vermogen tot het produceren van nota bene nectar verdwijnt. Ecoloog Nils van Rooijen "We zijn met de beste bedoelingen onze bermen aan het veranderen in fastfoodrestaurants die geen hamburgers produceren."

    Verkeerd moment

    Veel planten worden opgekweekt in Zuid-Europa. Hier groeien ze goed maar zijn aangepast aan een ander klimaat en bloeien twee weken eerder dan onze insecten gewend zijn, en dat als de bloemen uitgebloeid zijn de insecten pas komen. Hierdoor kunnen insecten geen voedsel vinden om te overleven, waardoor ook de insectenetende vogels achter het net vissen. 

    Verkeerde plek

    Wat er nu vaak gebeurt is dat de zaden overal 'neergesmeten' worden terwijl de bloemen daar helemaal van nature niet horen voor te komen. Veel zaadbommen worden overal verspreid soms ook op plekken waar de soorten helemaal niet voorkomen van nature of op plekken waar de huidige natuur met moeite beschermd wordt. Het probleem is dat ze dan vaak de inheemse flora in de weg zitten. Streekgebonden planten die in bermen voorkomen worden zo om zeep geholpen.

    Verdwijnen inheemse insecten populaties

    Sommige inheemse insecten populaties kunnen alleen bestaan van inheemse bloemen soorten. Sommige bijen zijn aangepast aan een bepaalde soort bloem. Als die verdwijnen verdwijnt ook de bij. Nog veel van deze interacties zijn onbekend, het is dan ook belangrijk deze, nu het nog kan, te beschermen.

    Alternatieve zaadbom

    Het Levend Archief is bezig met het ontwikkelen van een alternatief voor de zaadbom met kwekers van inheems planten- en bloemensoorten. Zo kunnen inheemse soorten met herleidbare herkomst breed ingezet worden op dijken, in wegbermen maar ook tuinen. Belangrijk daarbij is dat de zaden ook daadwerkelijk op de juiste locaties worden uitgezet.