• << Terug

  Topjaar voor Brabantse uilen

  Door Ruud van Cuijk, 2020-08-25 16:28:19
  05-06-2020 In 2019 waren er maar liefst 446 vrijwilligers actief, waarvan 17 personen al meer dan 25 jaar uilenbeschermer zijn. Wat een gedrevenheid en wat een ervaring zit daar! Zij allen bezochten 4.075 gastgevers waar de nestkasten hangen én worden onderhouden. Verder zijn er via verschillende regelingen en projecten (waaronder ErvenPlus) op duizenden erven biotoopverbeteringen aangebracht. Dankzij al dit beschermingswerk gaat het weer goed met de steenuil en de kerkuil; échte iconen van een divers agrarisch cultuurlandschap.

  Het jaar begon met een zachte winter en een droog en warm voorjaar. Hierdoor kwam de natuur al vroeg op gang, bleef de muizenstand op peil en begonnen de uilen al vroeg met broeden. De kerkuil had een record aantal broedgevallen, namelijk 613. Ook bij de steenuilen was het aantal broedsel niet eerder zo hoog: 1.334. Een unicum was de steenuilenkast met maar liefst 11 jongen!

  Het is mooi dat steeds meer uilenwerkgroepen hun beschermingswerk verbreden naar de ransuil. Ook bij deze soort lijkt er enige verbetering te zijn van het broedsucces. Maar, beschermingswerk is hard nodig. En zelfs de oehoe, onze grootste uil, manifesteerde zich met zes territoria in Brabant.

  Ook 2020 is op het eerste gezicht een goed uilenjaar. Er werd al vroeg gebroed en de steenuilen hebben grote broedsels. De kerkuilen hebben moeite om voldoende prooien te vinden, dus de muizenstand lijkt flink gezakt. Toch zijn er altijd die uitzonderingen, zoals bij onze ‘kantoor-uilen’ in Haaren. Hier was het ook dit jaar weer raak. Toen we met jeugd erbij de nestkast gingen controleren bleken er 5 goed gevoede jongen in te zitten!

  Kijk voor alle resultaten van het beschermingsseizoen in de digitale versie van het jaarverslag. En wilt u het uilenwerk volgen? Like dan onze FaceBookpagina. Maar, meehelpen als vrijwilliger kan ook! Ga daarvoor naar ons kaartbeeld met alle groepen in Brabant en neem eens contact met ze op.

  Zo brengen we samen natuur dichtbij huis!

  Bekijk hieronder de boodschap van Jan Baan & Jochem Sloothaak aan alle uilenbeschermers: