• Grote gele kwikstaart

    GROTE GELE KWIKSTAART – MOTACILLA CINEREA

    Grootte:
    Zijn naam zegt het al, hij is de grootste van de in Nederland voorkomende kwikstaarten. Ook heeft de grote gele kwikstaart de langste staart van deze familiegroep. Door het herhaaldelijk op en neer bewegen van zijn staart behoort hij tot de orde van de kwikstaarten. De grote gele kwikstaart heeft dan ook inclusief zijn lange staart een lengte van 18 tot 20 cm.

    Verenkleed:
    Bovenzijde van beide vogels is grijs, de stuit en onderstaart geel. Het mannetje heeft in de zomer een zwarte keelvlek, felgele borst en buik. In de winter verdwijnen de zwarte keelvlek en het diepe geel. Het vrouwtje heeft daarentegen witte flanken en een witte keelvlek. In de winter is het vrouwtje minder fel van kleur.

    Voedsel:
    Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit insecten zoals vliegen, muggen kevertjes en libellenlarve.

    Biotoop:
    Ze geven de voorkeur aan snelstromend water van beken, rivieren en meren. Hierin kunnen steenachtige beddingen en steile oevers voorkomen.

    Overwintering:
    De grote gele kwikstaarten die in Nederland voorkomen zijn trekvogels. Van begin september tot eind oktober trekken de vogels naar Zuid-West Europa en Noord Afrika.

    Grote gele kwikstaart
    Nestplaats Grote gele kwikstaart
    Grote gele kwikstaart Legsels:
    Het broedseizoen van deze vogels loopt van maart tot mei. Ze nestelen langs oevers, onder bruggetjes en sluizen. Beide vogels bouwen het nest van gras mos en dierenharen. Het vrouwtje legt vervolgens 4-6 eieren. Deze geel tot grijsachtige eieren met roodbruine vlekken worden vervolgens door beide vogels bebroedt. Na 12 tot 14 dagen komen de jongen uit, om na ongeveer 2 weken het nest alweer te verlaten. Wel worden ze nog enige weken door beide ouders gevoerd.

    Bescherming:
    De laatste jaren gaat het steeds beter met de grote gele kwikstaart. De voornaamste reden is het opnieuw laten meanderen van belangrijke waterlopen. Bijkomend voordeel is dat dit tevens een betere waterkwaliteit oplevert. Als extra bescherming worden er door verschillende natuurverenigingen, speciaal voor deze vogels bestemde, nestkasten opgehangen. Dit gebeurt met name onder bruggetjes en sluizen. De vogels maken hier dankbaar gebruik van, wat resulteert in een toename van het aantal broedparen in Nederland.